Сіздер білесіздер кез келген үйдің дастархан басында наннан кейін қант тұратыны белгілі. Осы түсінікке біздің үйренгеніміз соншалықты, қантсыз дастархан бар дегенге сенгіміз келмейді. Шайға салғанды жақсы көреміз, ал тарихын білетініміз күмәнді. Қант — қант қызылшасы мен қант қамысынан алынатын тағамдық өнім. Ақ, сары немесе қоңыр түсті, тәтті дәмді кристалл. Қант және шақпақ қант (рафинад) түрінде шығарылады. 100 г қанттың энергетикалық құндылығы (410 ккал) шамасында. Құрамы жағынан қанттардың көпшілігі – көмірсутектің сумен қосылысы Сn(Н2О)m. Мысалы, гексоза С6Н12О6, сахароза С12Н22О11, сондықтан оларды көмірсулар деп те атайды. Қант кондитер, нан пісіру, консервілеу, шарап жасау, т.б. өндірістерде пайдаланылады.
Тәтті сусындар, кәмпиттер (печенье, шоколад, мармелад, кәмпит, тәттілер, балмұздақ) сияқты еркін қанттарды тұтыну семіздік, қант диабеті, кариттердің дамуымен бірге салмақтың өсуіне ықпал етеді. Денеге қант алу қантты жоғары тағамдарды тұтынуды шектеу арқылы азайтылуы мүмкін
Қантты күніне қанша грамм тұтынғанымыз дұрыс?
Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы қант тұтынуды тұтынудың жалпы калориясының 5% -на дейін 30-нан 50 грамға дейін (жоғарғы жағы жоқ 6-8 шай қасық) шектеуге кеңес береді
Жасөспірімдерге бір күнде 25 грамм ғана ( ең көп дегенде) қант беруге болады екен. Мұны бір шай қасықпен есептегенде алтауы шығады.
Айта кетейік, жақында Ньюкасл университетінің (Ұлыбритания) ғалымдары жүрек пен қан тамырлары, сусамыр мен тіс ауруларынан сақтану үшін күніне 5 шай қасық қанттан артық пайдаланбау туралы ғылыми-сараптамалық жұмыстар жүргізілді.
Қантты шамадан тыс жеудің адам ағзасына әсері қандай?
Қант артық мөлшерде қабылданса, организмге зиян келтіреді: жүрек тамыр жүйесіне теріс әсер етеді, май алмасу бұзылады, диабеттің даму қауіпі ұлғаяды, тістері ауырады.Мектеп оқушыларының денсаулығын нығайту және сақтау үшін қант, тұз және транстар майларын тұтынуды азайту
Тұздың тәуліктік дозасы тәулігіне 2-5 грамнан аспайды. Көптеген тұздалған кекстерді, кузендерді, чиптерді және қымызды тамақтандыратын болсаңыз, сізде аурудың пайда болу қаупі бар.

Транс майлары неге зиянды?
Қанның холестеринін арттыратын және жүрек ауруларын, қант диабетімен, семіздікпен, сүт безінің рагымен, Альцгеймер ауруы, холелитияс және тағы басқалар. Өсіп келе жатқан трансшекаралық май қауіпті болып табылады. Транс майларын тұтынудан энергияның 2% -ға ұлғаюы, өлім қаупін арттырады.
Посмотреть новость на сайте учреждения